architectenbureau

stepan rektorik

Architektenbureau Stepan Rektorik

Alles is voorhanden bij Stepan Rektorik. Van architectonische studies en haalbaarheidsonderzoeken tot en met het ontwerpen en uitvoeren. Er is sprake van één aanspreekpunt waarmee continuïteit van communicatie tijdens een project is verzekerd. Er wordt zo min mogelijk uitbesteed. Alleen bij grotere opdrachten wordt eventueel een derde partij ingeschakeld, zoals voor het tekenen of het schrijven van een bestek. Een werkwijze die de kosten laag en de kwaliteit hoog houdt. Rektorik wil nadrukkelijk verantwoordelijk zijn voor het gehele traject, inclusief engineering en contracten van externe adviseurs. Zijn drive en betrokkenheid manifesteren zich van de allereerste schetslijn tot en met het allerlaatste schroefje.

Ontwerpen met ritme

Stepan Rektorik ziet zijn rol glashelder: de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers vertalen in architectuur. In zijn werk legt hij een relatie met de directe omgeving. Het te ontwerpen object wordt ‘in z’n context geplaatst’. Harmonie wordt gecreëerd door gebruik te maken van bestaande elementen in de omgeving. Maar soms ook door juist voor contrast te kiezen. In beide gevallen zal hij eerst formuleren wat de kwaliteit van de directe omgeving is. In zijn ontwerpen speelt ook de traditie in de architectuur mee. Maar dan als opstap voor het creëren van iets nieuws. Aspecten die in de tegenwoordige architectuur vaak verwaarloosd worden, krijgen bij Rektorik veel aandacht. Zo hecht hij vanuit de traditie veel waarde aan de juiste proporties (maat en schaal) en het ritme.

Het fundament

De in Praag geboren architect studeerde eerst een jaar aan het Universitair Instituut voor Architectuur (I.U.A.V.) in Venetië. In 1987 studeerde hij cum laude af aan de TU Delft, Afdeling der Bouwkunde, met als specialisatie architectuur en bouwtechniek.

In de periode 1989 – 1998 werkte hij bij een aantal gerenommeerde bedrijven en bureaus waaronder:

    HOK International als bouwkundig ontwerper (o.a. Winkelcentrum A1 Galleria Hatfield in Londen; interieurinrichting BP Hoofdkwartier in Londen)
    Ballast Nedam Groep als architectural engineer (o.a. airport facilities Saoedi-Arabië)
    Benthem Crouwel NACO op Schiphol als bouwkundig ontwerper (o.a. NS plaatskaartenkantoor Schiphol Plaza; verbouwing D-pier Schiphol)
    Studio Sipek als architect-projectleider (o.a. nieuwbouw en uitbreiding Museum Het Kruithuis in Den Bosch; drie woningbouwprojecten in Apeldoorn; interieurontwerp winkel/showroom kunstgalerie Steltman; nieuwbouw hotel Evropa Praag)
    Sramota en Naaijen Architecten BV als medewerkend architect (o.a. Mazda & SSangYong showroom en garage in Praag; nieuwbouw en uitbreiding bedrijfscomplex Van Duijnen in Almere; garage en showroom DAF Trucks in Praag)
    Van den Oever, Zaaier, Roodbeen en Partners als project-architect (o.a. renovatie WTC Amsterdam i.o.v. ING Vastgoed/KFN; Kantoor Oudenoord Utrecht i.o.v. Burgfonds; uitbreiding Verzekeringskamer in Apeldoorn i.o.v. de Verzekeringskamer)

Het werkterrein

Vanaf 1998 werkt Rektorik zelfstandig. Hij levert een compleet aanbod volgens SR-traject van architectenwerkzaamheden. Zijn expertise omvat utiliteitsbouw, woningbouw, villa’s, verbouw en aanbouw, interieurs (voor kantoor en woning)en beursstands.

Kortom, “van deurkruk tot industrieterrein”.

Laatste nieuws

Intrandum est igitur in rerum naturam et penitus quid ea postulet pervidendum; Bonum incolumis acies: misera caecitas. Quid ergo attinet gloriose loqui, nisi constanter loquare? Quacumque enim ingredimur, in aliqua historia vestigium ponimus. Maximas vero virtutes iacere omnis necesse est voluptate dominante. Negat esse eam, inquit, propter se expetendam.